Hemingvej je kukavica

Dabetić Ivan 9. marta 2016. Tačdaun Nema komentara na Hemingvej je kukavica

Zapravo smatram Hemingveja velikom kukavicom. On je prozivao ljude koji ga vole, nije mario za prijateljstva niti za svoja dela. Takođe ga mrzim jer je izvršio samoubistvo, te zbog toga nosi etiketu kukavice.

Elem, Doroti Parker je pisala za The New Yorker. Ernesta je smatrala velikim književnikom. Verujem da joj je ova alkoholičarska gnjida bio idol. Dorti je bila američka pesnikinja, statiričarka, spisateljica i kritičarka. Pošto je svoj talenat apsolutno potcenjivala, društvo ju je znalo kao dobru osobu koja ume da se šali i mnogo da popije. Nije krila oduševljenje kada je upoznala Hemingveja.

Doroti je kasnije upala u depresiju jer je preživela traumatični abortus sa čovekom koji nije želeo da prizna to dete. Pošto je niko u društvu nije uzimao za ozbiljno, niti je obraćao pažnju na njene reči, depresiju, ona je pokušala samoubistvo. Primetivši da je stvar ozbiljna i da je Doroti u bolnici, njeni prijatelji su je posetili, te je Doroti skrivala ruke koje su bile u zavoju.
Ona se poverila prijateljici Nejsi MekMejn, rekla joj je da su je proganjali snovi o svom pobačenom detetu u kojima su mu ručice bile netaknute.

Hemingveja je i te kako cela ova situacija razbesnela, jer je i sam mnogo puta želeo da izvrši samoubistvo, te je, u jednom od pisama svom prijatelju Ficdžeraldu naveo: „Suzdržao sam se od ispuštanja gasa i sečenja vena sterilizovanim žiletima.”
Ernesta je takođe podogilo i druženje, odnosno odmor sa Dorti Parker u Španiji. Naime, Doroti je javno priznala da joj se odmor u Španji nije dopao, te je Hemingvej ispisao pogrdnu pesmu posvećenu Njoj:

Tragičnoj pesnikinji

„Ti koja si sečivom žileta
novim da izbegneš infekciju
Presekla vene na obe ruke
ožiljci čikaju detekciju
Koja si prebensedirana da pokušaš
da zaviriš u senku
Te nedaleke zemlje iz čijih se granica
nijedan putnik ne vraća a da nije bio tamo.
Ali uvek si povraćala na vreme
i povezivala svoje zglobove
Da bi rekla da vidiš njegove male ruke
Već formirane.
Čekala si predugo
to je bio problem
Ali volela si pse i decu drugih ljudi
i mrzela Španiju gde su okrutni prema magarcima
U nadi da će bik ubiti matadora
Nacionalna melodija španije je „Tea for Two“
rekla si i nek ti niko ne spominje Španiju
Videla si je sa Seldesom
Jednim Jevrejinom, njegovom ženom i potrošačem
šunjala si se okolo
Kroz Aragon, Kastilju i Andaluziju
Španci su štipkali
Tvoje nabrekle jevrejske guzove
tokom Svete nedelje Sevilje
Ne mareći za Gospoda i Njegovo stradanje
I vratila si se, guzice netaknute, u Pariz
Da pišeš još pesama za Njujorker.“
– Ernest Hemingvej

Verujem da su suicidne misli plašili Hemingveja, a da je to Parkerova bez razmišljanja uradila, što je on želeo nekoliko godina. Takođe kukavički potez koji je Ernest uradio, jeste da je ovu pesmu čitao pred Dotinim i njegovim prijateljima koji su mu obećali da joj neće govoriti o pesmi. Ipak, svima prisutnima pesma se nije svidela. Donald Stjuart je prestao da se druži sa Hemingvejom, a Bil Horton mu je obrusio da je pesma zlobna i nefer.

Naravno, jednog alkoholičara je briga da l’ će da se druže sa njim. On čak nije pomišljao ni na izvinjenje Njoj, niti zajedničkim prijateljima. Nije uvideo da preteruje. Hemingvej je protiv Doroti iskoristio njenu najdublju privatnost proseravajući se o tome kakav pesnik treba da se bude.

No,

ovu priču bih tumačio i drugačije: kada su se Doroti i Ernest upoznali, on se zaljubio u Nju. Takođe mučila ga je i sujeta jer je ona lepše pisala od njega, što ona nije primećivala, dok on jeste. I možda ga razdire to što je spavala sa drugim muškarcem i što je abortirala dok je on potajno zaljubljen u nju. I onda mu je prekipelo kada je javno rekla da joj je odmor u Španiji bio sranje.

Uglavnom, Ernest je kukavica.

O autoru

Apsolutno ne radim ono što volim.

Ostavite odgovor

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
fbq('track', 'ViewContent');