Kakav laptop koristite? Procesor je najbitniji.

Pre dva meseca odabran sam da učestvujem u Majkrosoftovom programu pod nazivom First League„. Znam, deluje baš kul, kao liga odabranih.
U narednih nekoliko meseci, posvetiću se kako da odaberete odličan laptop za vas, bez obzira na marku istog, konfiguracija je najbitnija.

Prvi laptop koji sam dobio na testiranje jeste HP ENVY x 360. Sjajan uređaj koji ima tačskrin, odnosno možete da okrenete ekran za 360 stepeni i da vam služi kao tablet.

HP je postavio novi standard u svetu prenosnih računara, te je plasirao seriju novih metalnih sjajno dizajniranih konvertibilnih uređaja koji su premijum kolekcija.

Poslednjih godina prenosni računari su sve popularniji na tržištu, odnosno kod mnogih korisnika. Ne postoji bolja opcija kada sav svoj posao možete da radite u putu, a da pritom imate odličnu konfiguraciju. HP ENVY x 360 je tanak i lagan. Tastatura je pune veličine sa numeričkim delom, a ima opciju da bude osvetljena, što laptopu daje poseban ton i ozbiljnost. Baterija je takođe izdržljiva i integrisana je, ne može da se vadi, što je možda mana za radoholičare koji bi da imaju i rezevrnu bateriju, ali apsolutno dugo traje. Full HD ekran od 15 inči koji možete da kombinujete u zavisnosti od vašeg položaja, da li radite, čitate ili gledate film, svakako će vas čistoća slike oduševiti.

Što se konfuguracije tiče, to je na vama da odlučite da li ćete odabrati 500 GB ili 1 T harda, ili pak dva harda uz dodatni SSD 128, 256…
Takođe možete uzeti 4, 6 ili 8 GB Ram memorije. Pored SD čitača kartice, Blutut-a 4.2, USB C & USB 3.0, i baterije 4 ćelije Li-ion, laptop poseduje fantastičan procesor o kojem korisnici manje znaju. Operativni sistem Windows 10 home ili pro 64 bit apsolutno igra veliku ulogu na uređaju, a Office 360 je neophodna alatka.

Naime, za procesor na HP ENVY x 360 možete da se odlučite za Intel Core i5 ili i7. Svakako moja preporuka je Intel Core i7.

Razilika između procesora i5 i i7 je velika, a brojevi nisu nikakav pokazatelj te veličine, niti su broj jezgara, već su jednostavno pokazatelji snage procesora. Relativne snage procesora baziraju se na ukupan broj jezgri, veličine keš memorije i Intelovih dodataka kao što je Turbo boostVerovatno ste pročitali da neki uređaj sadrži dual-core – upravo taj termin predstavlja broj jezgri (najmanji broj jezgri) koji sadrži procesor, a to je Intel Core i3.

Intel Core i5 je četvorojezgreni procesor koji takođe poseduje i novu Intelovu tehnologiju Turbo boost 2.0 koji može da smanjuje i povećava clock speed i do 3,6 GHz.

Nije mi baš najjasnije?

Ukratko, Intel Core i5 i Intel Core i3 se pokreću na istoj brzini, s tim što Intel Core i5 ima Turbo boost, te apsolutno ne može da se poredi sa bilo kojim Intelovim procesorom i3. Naravno, procesor i7 je i dalje favorit.
Procesor vodi računa kada koristite i koliko koristite keš memoriju. Bez obzira koliko RAM memorije imate, procesor je bitan jer Keš memorija je ugrađena u sammom procesoru, a obavlja identičnu funkciju kao RAM memorija. Keš memorija deluje na RAM memoriju, dok RAM memorija deluje na hard disk. Svakako sa većom keš memorijom protok podataka će teći brže, odnosno, kolokvijalno rečeno, vaš kompjuter će biti brži ili će zadržati istu brzinu ako otvorite i Hrom i Mozilu i dvadeset tabova na svakom. Obratite pažnju da vam keš memorija bude 6MB, ili ako se odlučite za procesor i7, to bi bilo 8MB.

Još kraće:

Verujem da je brzina laptopa svima bitna, odnosno da vam laptop „ne baguje“ ni kada otvorite mnogo tabova, skidate filmove, ili pak nešto radite sa programima OFICE 360, dakle:

Intel Core i5 – 6MB keš memorije i 8GB RAM-a je idealna konfiguracija. Možete dodati i SSD hard 128GB.
ili
Intel Core i7 – 8MB keš memorije, 8GB RAM-a sa takođe 128 SSD hardom.

Nema na čemu. #WinWithWindows

O autoru

Apsolutno ne radim ono što volim.

Ostavite odgovor

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
fbq('track', 'ViewContent');