Kognitivna tehnologija – Treća era računarstva

Porast rasporostranjenosti društvenih mreža godinama unazad sve snažnije potvrđuje tezu da su Facebook, Instagram i Twitter promenile čovečanstvo za 180 stepeni. Stotine hiljada informacija koje se svake sekunde objavljuju na mrežama dovode do situacije u kojoj su korisnici ovih mreža u svakom trenutku upućeni u to šta se dešava na drugom kraju sveta. Pored ličnih života pojedinaca, ova pojava promenila je i način na koji savremene kompanije posluju i funcionišu.

20 GODINA RANIJE

Bila je aktivna Krstarica – kao najveći sajt na našim prostorima. Pored se gurao i MySpace koji je takođe bio aktuelan. Google se u to vreme polako budio sa milionskim sadržajem koji je bio dostupan za mnoge korisnike. Bez obzira što smo bili ograničeni sa forumima i „društvenim mrežama“ korisnici su teško dolazili do informacija, tačnih podataka. Četovanje, odnosno upoznavanje je bilo trend na Internet nebu. Kompanije, uglavnom, nisu bile deo ovih trendova i njihovo poslovanje se odvijalo kao i decenijama unazad.

Tada mi je prolazilo mnogo pitanja kroz glavu: ko koristi informacije koje korisnici javno ostavljaju na internetu, kako bi se one mogle iskoristiti? Kratko vreme sam mislio da postoje određeni ljudi, administratori Interneta, koji se podsmevaju pretraživanju korisnika, ili pak prikupljaju te informacije za lične potrebe ili potrebe svoje države.

DANAS – VEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Danas je ogromnu bazu javno dostupnih informacija moguće iskoristiti i razviti veštačku inteligenciju koja će pomoći onima koji odlučuju da donesu ispravnu odluku, ali i ljudima u svakodnevnom životu.

Mnoge aplikacije već rade na osnovu podataka koji se mogu naći na Internetu i gotovo da ih sve kompanije u razvoju koriste. Pored toga, napravljeni su i mnogi softveri koje svaki pojedinac može da pita bilo šta, a dostupni su, na primer, u formi digitalnog asistenta svakom korisniku pametnog telefona. Siguran sam da će te aplikacije u bliskoj budućnosti moći da vam daju odgovore na teška pitanja i ponude rešenja u naizgled bezizlaznim situacijama.

WATSON PLATFORMA – KOGNITIVNI SERVISI

Kao jedan od zavisnika društvenih mreža često sam se pitao da li postoji softver koji prikuplja sve informacije sveta i koji može da nas posavetuje šta da obučemo, na primer, za neki konkretan događaj. Pretraživanjem na Guglu došao sam do Watson-a – kognitivni servisi koji su skupljeni u jednu platformu. Naime, Watson je razvila kompanija IBM i smatra se trećom generacijom „kompjutera“. Drugim rečima – u pitanju je veštačka inteligencija.

KAKO RADI WATSON?

Watson donosi zaključke na osnovu velike količine obrađenih informacija – bilo da je reč o odluci koja stoji pred direktorima velikih kompanija, medicinskoj dijagnostici ili svakodnevnim aktivnostima. Tako vam Watson može pomoći da napravite sjajnu pizzu od sastojaka kojih imate – jednostavno, u besplatnoj i lako dostpunoj aplikaciji Chef Watson unesite da želite pizzu, ukucaje sastojke i Watson će vam pružiti detaljne recepte na koje sve načine možete praviti pizzu. Sa druge strane, Watson već uveliko pomaže i doktorima. Naime, skeniranjem snimaka i rezultata pretraga, servis može da uoči da li pacijent ima rak, tumor ili neku drugu bolest, a sve zahvaljujući velikoj količini prethodno obrađenih podataka.

WATSON NAS ČEKA

S obzirom da se bavim web marketingom, Watson je u stanju da mi pomogne oko cele kampanje za nove naslove knjiga koje planiram da promovišem na društvenim mrežama. Unošenjem informacija, Watson analizira sve društvene mreže, broj engejdžmenta, riča kao i komentare koje može da prepozna da li su negativni ili pozitivni i da mi na osnovu svih rezultata predloži kakav vizual mi je potreban kao i sadržaj koji bih plasirao uz naslove.

Razmišljajući o veštačkoj inteligenciji za koju sam siguran da će čoveku i te kako pomoći opet sam došao do pitanja: da li Watson može da pomogne da se pokrene StartAp? Obrađivanjem svih informacija, Watson bi mogao da proceni koliko će određena ideja moći da bude profitabilna! To znači da će u bliskoj budućnosti mnoge privatne firme, mala, srednja i velika preduzeća, kompanije, moći da unaprede svoje poslovanje tehnologijom i znanjem. Sigurno se pitate kakvu će ulogu igrati ljudski faktor pored Watsona? – Kognitivni servis nije tu da zameni čoveka, već da mu pomogne da unapredi svoje znanje potom i poslovanje pružajući čoveku proverene informacije i rezultate do kojih se dolazi jednostavnim putem.

Skeniranje fotografija, upisivanje ključnih reči i još mnogo toga, Kognitivni servisi će čoveku od 24 časa napraviti još više vremena koje će imati za sebe.

Kada se vratim na prvo pitanje ko koristi informacije koje korisnici ostavljaju na Internetu? – Čovek koji pravi veštačku inteligenciju koja će pomoći čoveku. Drugim rečima to je zatvoren kurg u kojem plivaju informacije koje su svakom korisniku dostupne.

Inače, IBM organizuje u septembru događaj Watson SEE Summit 2017 koji će se održati u Opatiji 13-14.  

O autoru

Apsolutno ne radim ono što volim.

Ostavite odgovor

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
fbq('track', 'ViewContent');