Devojka koja svira violinu

Dabetić Ivan 15. oktobra 2016. Usput Nema komentara na Devojka koja svira violinu

U ulici, koja se graniči sa Vračarom i Zvezdarom, gde se nalazi jedna od najpoznatijih kafana „Kajmakčalan“, stanuje jedna devojka iznad mog stana. Devojka koja svira violinu. Video sam je par puta ispred zgrade, u liftu i na stepenicama. Deluje normalno i sva je ljupka, pomalo i stidljiva. Nesređena gajba, koju bliski prijatelji nazivaju Komuna jer mnogo ljudi često prespava u mom stanu, nalazi se na petom spratu, poslednjem. Prozori od stana gledaju u nebo. Sa terase mogu da se popnem na krov zgrade. Ne bih mogao da objasnim na koji način ta devojka stanuje iznad mene jer iznad krova na koji gledam ne postoji ništa. U kanti za smeće od svakodnevnog života punog problema, kašnjenja, brige, cigareta i alkohola, zvuci violine koji dopiru iz njenog stana su trenuci koji moju dušu odmaraju. Ne postoji određeno doba dana kada ona svira violinu, verujem da voli da iznenadi sve stanare i da zasvira u pravom trenutku. Često, već pri samom ulasku u zgradu, melodija violine će poželeti dobrodošlicu svakom.

Pored njenog talenta, uvideo sam svu čaroliju violine i klasične muzike koju ona svira. Bilo bi drsko od mene kada bih rekao da volim klasičnu muziku. U svetu rok i džez muzike nema mesta za beskonačne neme simfonije. Ali  svakako te melodije prijaju mom telu, odmaraju moju dušu i srce, neobjašnjivo mi rasterećuju probleme i čine me raspoloženijim.
Setio sam se jedne devojke koju sam upoznao na jednoj kućnoj žurki 2010. godine u Novom Sadu. U sred JuTjub muzike koja je išla na lap-topu, ona je uzela violinu i ispratila celu pesmu. Tad nisam bio toliko fasciniran njenim sviranjem jer sam bio pripit, ali mi se urezalo njeno držanje i njena ozbiljnost dok svira, i njeno lice koje se pretvara u osmeh na kraju pesme. Srećni su dečaci koji imaju devojke koje sviraju violinu. Violinistkinje bih okarakterisao kao najpoželjnije i najbolje devojke za ljubav. Ukoliko posmatrate bilo koju violinistkinju, obratite pažnju na njeno držanje tokom sviranja, na njen stav. Lice koje govori sposobnost, ruke i telo koje opisuju savremenu i jaku ženu. Kada biste poređali sve žene po profesiji, violinistkinja bi odnela prvu nagradu najpoželjnije i najsigurnije žene na svetu. Zaboga, pa ona ima violinu! Ona, pored njenog jakog držanja, izvodi najkontravezniju muziku na svetu. Ta, buduća žena, majka, ona će da vam svira i da vas čini raspoloženijim i srećnijim.
A onda sam obratio pažnju kada je prestala da svira violinu. To nije ista devojka, uzviknuh u sebi! Od ozbiljne samouverene devojke s dozom strogoće, postala je najnežnija osoba sa najlepšim osmehom koji je govorio hvala vam na aplauzu ajde me zagrlite jako. Ta devojka je bila svaki ton koji je ona odsvirala na violini. A priznaćete da violina ima grube i nežne tonove u kojima se čuje sva nežnost, osećajnost i plač. To je upravo takva devojka, spremna na sve, i emocionalno otvorena.
Devojke koje sviraju violinu imaju prednost u svetu ljubavi. One ne zaslužuju da budu nepravedno zapostavljene od strane nas muškaraca.

Potom je komšinica iz stana, koji je ni na nebu ni u zgradi, prestala da svira. Pomislih koliko bi sjajno bilo kada bi svaka zgrada imala po jednu violinu. Siguran sam da bi bilo manje depresivnih i nervoznih ljudi. Porodice se ne bi raspadale, razvodi bi ućutali, a nasilje ne bi postojalo.

Drugar me je pozvao u pab na pivo. Za razliku od mog slučaja sa bivšom, on je nedavo raskinuo sa devojkom i to mu je teško palo. Večeras će sve emocije koju proizvode rok i pivo da se udruže i da me udare toliko jako jer, ovo je zaista nepravedan svet. Uzdravlje, za svu klasičnu muziku koja je nepravedno zapostavljena, a čini nas srećnim.

O autoru

Apsolutno ne radim ono što volim.

Ostavite odgovor

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
fbq('track', 'ViewContent');